Scouting, da's durven!

''Tzal wel zijn, tzal wel-zijn , T zal welzijn.

 

Wie al eens goed naar het jaarteken keek, merkte waarschijnlijk al op dat je het tekentje op 2 manieren kan bekijken. Ofwel kijk je met de witte kant naar boven, en dan zie je een mannetje dat lacht , ofwel met de paarse kant en zie je een mannetje dat een beetje droevig is.

 

Dat het tekentje twee kanten heeft is niet zo toevallig gekozen. Met dit jaarthema wil Scouts en Gidsen Vlaanderen welzijn bespreekbaar maken.

 

Welzijn is voor de oudere takken waarschijnlijk wel een gekend woord. Maar voor de jongsten onder ons klinkt het misschien nog wat vreemd. Dat woord heeft waarschijnlijk voor iedereen zelfs  een andere betekenis. En net daarom ben ik eens gaan denken van wat dat welzijn nu eens voor ons als groep zou kunnen betekenen.

 

Voor mij is welzijn binnen een scoutsgroep  een hechte sfeer creëren binnen de groep. Zodat de scouts een plek wordt waar iedereen zich thuis voelt en vertrouwen centraal staat. Een plek waar er aandacht is voor ieders gedachten of gevoelens. Niet goed in je vel zitten? Ook dat onderwerp mogen we als scoutsgroep niet uit de weg gaan.

 

Dat het leven niet altijd van een leien dakje loopt, is volkomen normaal. Als scouts en gidsen liggen we wel eens in de knoop met onszelf, of ploeteren we over hobbelwegen. Samen delen we de mooie momenten, maar bieden we ook troost wanneer het even wat minder gaat. Scouting vormt een veilige haven, waar elke boot kan aanmeren, ook als hij wat geschaafd is. Leden en leiding timmeren samen aanlegsteigers en gooien op tijd een reddingsboei naar elkaar. De scouts is een plaats waar we durven vertellen dat het niet goed gaat en kunnen aangeven wat onze persoonlijke grenzen zijn. We durven onze rugzak even afgeven of het gewicht te delen wanneer hij te zwaar wordt. Want scouting, da’s durven!

 

Onze scoutsgroep wordt een tweede thuishaven waar iedereen erbij kan en zichzelf kan zijn."

.

Een stevige linker,

Goedgeluimde Marmot

(Arthur Claeys , groepsleider)

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom